Retrocediendo en el tiempo

Una excursió que val la pena de fer ès la del Rafal de Planícia fins a la veïna Mola de Planícia, que li pertany; el millor ès anar-hi per la propera Planícia, on porta un camí de carro des del rafal. Tot d'una per sobre d'aquesta casa, hom passa per una formosa vinya, mentres que dins la valleta creixen alguns pins melis. En un revolt hom puja a dalt i assoleix la casa de Planícia al llindar del bosc, devora un enorme penyal, amb un parell d'oms i ametlers al costat, i una bella vista del planter d'oliveres a baix i del bosc situat enfront, així com de la Mola de s'Esclop. Planícia te una tafona de dues bigues. Per sota de la casa condueix a Puigpunyent un carrerany, que llavors s'ajunta amb el camí que va d'Estellencs a Puigpunyent a través del bosc de Son Fortuny.

Hom camina un tros per aquest carrerany i llavors, passant en part per un pintoresc congost, puja per un viaró costerut que anguileja amunt fins al bosc de Planícia. Era aquest un bosc fantàstic, un dels més bells de Mallorca amb alzines velles, que tenien les branques plenes de liquen d'un pam de llarg, i on també es podien veure unes maduixeres de les més gran de l'illa. Recentment, emperó, el marqués el va fer talar i amb el producte de la tala va comprar la finca veïna de s'Arboçar, i d'aquesta manera amb el rafal i Planícia creà una magnífica possesió sense interrupcions.

El bosc servía de devesa a molt de porcs i per això hi ha cinc basses (abeuradors) per recollir l'aigua de la pluja. El camí que va en direcció a la Mola en passa per tres, la bassa del Puig, la bassa dels Aljubets i la bassa Nova. Des de la Mola, que s'alça a 632,87 metres sobre el nivell del mar, hom gaudeix d'una encisadora vista panoràmica. Hom té als peus les valls de Puigpunyent, d'Esporles, de Valldemossa i tot el pla. Fantàstica ès la vista de la costa amb les avançades de la torre de Valldemossa, de la Foradada, de la torre de Deià i del Cap Gros de Sóller.

A l'altre banda es veu el Puig de Galatzó i a la dreta d'aquest la imponent Mola de l'Esclop, el proper cap dels Puntals amb els boscs que s'estenen des d'aci fins allà i pertanyen a Planícia, més enllà la vall d'Estellencs i els pendissos inferiors. La vista més bella és la vall de Puigpunyent en direcció al cap Malgrat. Meravellosa ès també la vista de Banyalbufar, situat sota nosaltres com si es trobàs en un pla, amb els pics espadats als costats i amb els solcs de la vall cobert de grans teixos (taxus baccata). Hom frueix mirant avall dins l'abisme vertiginós fins s'Arboçar.

Des de la Mola, per un camí bastant bo, es pot pujar cap a s'Arboçar, que hom deixa a la dreta i, passant per la caseta de Son Sanutges, amb penyes com pollegons a l'esquerra un poc més amunt del camí, i per la de Son Creus, amb la font del mateix nom, amb la mina més avall, el safareig i l'hort, arribam a la carretera de Banyalbufar a Palma.


Notas extraidas del Tomo V -Mallorca- de las Baleares, descritas por la palabra y la imagen, del Archiduque Luis Salvador.


1 comentario :

Jaume Kapax dijo...

Parece ser que hay alguna errata en este texto (en el original no lo sé).
A saber,
Des de la Mola, que s'alça a 632,87 metres sobre el nivell del mar...

Desde luego no es la altura correcta, ya que la cota es de 920 m.

Des de la Mola, per un camí bastant bo, es pot pujar cap a s'Arboçar,..

Evidentemente, desde lo alto de la Mola solo se puede bajar.

Publicar un comentario